> interactieve casussen

Interactieve casussen

Op deze pagina leggen we een aantal door ons en door jou ingebrachte situaties voor. Het zijn situaties waarbij een foute openingszin de hele boel "op slot" zet.
De vraag aan jou is: bedenk een goede (geweldloze) openingszin om het probleem aan te snijden en stuur ons de bedachte zin via e-mail op*.

Je kunt ook een nieuwe situatie / casus aan ons opsturen. Dan kan een groot aantal mensen met je meedenken en misschien zit er een openingszin bij die je inspiratie geeft om de situatie (geweldloos) aan te pakken. Klik hier om een situatie / casus op te sturen.

We hebben de volgende situaties opgestuurd gekregen:

  1. De deuk in de deur
  2. Blaffende honden bijten wel/niet?
  3. Voor het karretje gespannen
  4. Brandgaatjes


*Wij zullen nooit jouw e-mailadres op de site zetten en het e-mailadres ook nooit aan derden ter beschikking stellen!
Nadat we jouw bericht gepubliceerd hebben, vernietigen we je mailtje.


Casus 1: De deuk in de deur
Op een dag zie je dat er een deuk in de deur van de auto zit. En die zat er de dag tevoren echt niet! Ook zie je dat in de deuk de afdruk van een bal te herkennen is.
Een uurtje later zie je twee buurmeisjes met de bal spelen en het balspel wordt ook steeds wilder; de bal vliegt alle kanten op (maar blijft uit de buurt van de auto van hun vader).
Je gaat naar buiten en zegt tegen ze: . . . . . . . . . Mail je openingszin
Reacties:

M.L. schrijft:

Ik heb nu niet de bedoeling te achterhalen wie bij mij de deuk heeft veroorzaakt. Wel wil ik een volgende voorkomen. Dit zou dan mijn openigszin kunnen zijn:
"Hé meiden, dat gaat lekker met die bal. Ik krijg gewoon zin om mee te doen.
Ik merk wel dat er hier niet veel ruimte voor is op straat om zo lekker met die bal te gooien, want je komt met de bal zo tegen een auto aan en dat is vervelend.
Volgens mij is dat pas ook bij mijn auto gebeurd, jammer he?!"

T.E. schrijft:

"ik zie jullie met plezier buiten spelen, en genieten van het mooie weer."

Vervolg:
"Ik maak me alleen wat zorgen om de rondvliegende ballen. Mocht het nou toch mis gaan, dan melden jullie het toch wel hè? Het zou vervelend zijn als er iets van een ander stuk gaat dat via een verzekering kan worden opgelost. Jullie kunnen eventueel ook iets verderop gaan staan, dan heb je ook geen last van de auto's."


Casus 2: Blaffende honden bijten wel/niet?
Ik jog graag, maar in het park kom ik de laatste tijd regelmatig een mevrouw tegen die daar met haar Labrador loopt. En steevast rent de hond blaffend op mij af en blijft grommend en blaffend een stukje meelopen. Ondertussen schreeuwt de mevrouw dat hij niets doet en alleen wil spelen. Ik ben blij dat zij een kristallen bol heeft en in de toekomst kan kijken, maar ik ben niet zeker dat de hond niet zal gaan bijten. Het vergalt mijn plezier in het joggen en ik begin er zelf wat tegenop te zien. Ik zou haar willen aanspreken, maar ik weet niet goed wat ik moet zeggen. En die hond is er ook bij.
Hoe moet ik die mevrouw aanspreken?  Mail je openinszin

M.L. schrijft:

Ik zou even bij die mevrouw gaan lopen en dan zou ik het volgende zeggen:
"Mevrouw ik vind het zo aardig van u dat u mij gerust wil stellen over uw hond. Ik geloof u meteen als u zegt dat hij niets doet, want u kent uw hond goed.
Ik ben een beetje bang van honden en als ze blaffen denk ik dat ze echt op mij afkomen.
Het zou mij heel erg helpen als u de hond als ik langs kom bij u wilt roepen, want echt elke keer staat mijn hart even stil en ik weet zeker dat dat uw bedoeling niet kan zijn."

C.W. schrijft:

Mevrouw,wat hebt u een enthousiaste hond, hij houdt net zo van rennen als ik! Alleen schrik ik steeds zo van hem, hij verrast me steeds als hij op me af komt en een eindje met me mee rent. Ik zou het fijn vinden als ik niet op mijn hoede hoefde te zijn als ik het park in ren, want ik weet natuurlijk niet zeker dat jullie het maar zijn.. enz. enz.


Casus 3: Voor het karretje gespannen
Gisteren heerlijk buiten gespeeld op het schoolplein; na schooltijd zijn we daar vaak met maar liefst 4 naschoolse kinderopvanginstellingen en mijn voorziening, de Schatkist.

Zeker 6 leidsters nemen hun plaats in,ergens aan de rand gaan ze lekker in de zon zitten en houden van daaruit hun kinderen in de gaten. Ondertussen komen veel van hun kinderen ook materiaal lenen bij mij, of een klusje doen.

Gisteren was ik weer eens in mijn eentje bezig, en kon daarbij best wat hulp gebruiken, want er waren zo'n 60 kinderen bezig op het plein. En natuurlijk gaat er dan wel eens wat mis! De met zand gooiende, of erger, met stenen gooiende kinderen heb ik naar hun juf gebracht, met de hint om daar actief op in te gaan. Toen later materiaal niet bleek te worden terug gebracht, zoals afgesproken, deed ik hetzelfde. Vond later nog een bal van een van de nso's. Kortom: ik heb het gevoel dat ik daar heerlijk voor het karretje van de toch voor hun werk betaalde dames gespannen wordt. Nadat ik een flink stukje gefietst had, wilde ik hier toch iets Girafferigs mee: wie weet raad? Mail je openingszin


Casus 4: Brandgaatjes
Ik heb een aardige bovenbuurvrouw. We hebben weinig contact, want zij is piep, ik ben bijna stok .
Er komt regelmatig een groepje jongemannen bij haar op bezoek.
Op mooie dagen zitten zij op haar balkon en luisteren naar muziek, die ze op mijn verzoek zachter zetten als ik ook buiten kom zitten. Op het balkon roken zij hun sigaretjes en de peuken gooien ze achteloos naar beneden.

En daar, beneden, staat mijn zonnescherm uit. Het zit nu vol kleine brand- en schroeigaatjes, die gedurende enige tijd langzaam groter worden.

Wat nu?
Ik ben benieuwd naar jullie adviezen. Ik denk zelf dat ik de situatie goed heb opgelost, maar zonder sandwich.

U.K. schrijft:

Als je eens met je buurvrouw praat:
Wat was het weer lekker weer hè, gister, en zo fijn dat we dan weer buiten kunnen zitten.
Ik merkte dat jullie ook weer lekker buiten hebben gezeten, en ik heb verder geen last gehad van de muziek.
Het is me wel opgevallen dat er de laatste tijd steeds meer donkere plekjes en gaatjes in mijn zonnescherm komen en ik vroeg me af of dat misschien van jullie sigaretten zou kunnen komen? Zou je er misschien op kunnen letten dat jullie een asbak gebruiken en de peuken daar in gooien? Ik heb anders ook nog wel een kommetje staan dat ik niet meer gebruik.
Dat zou ik namelijk erg prettig vinden, blijft mijn zonnescherm mooi en kunnen jullie gewoon buiten een sigaretje roken.

Eventueel kan je meteen een kommetje / asbak meenemen om zeker te weten dat ze er nu één kan gaan gebruiken.

Mail je openingszin

 
  Meer informatie  
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl